Úvodní stránka > Aktuality

Řepka olejka: škodí, nebo prospívá?

31.8.2016

Řepka se v České republice pěstuje v posledních letech na ploše cca 370 tis. ha a patří mezi nejrozšířenější plodiny našeho zemědělství. Kvete výraznou žlutou barvou, v krajině je dobře vidět, a proto se nám může zdát, že je jí až příliš, že ji vidíme prakticky všude, a že to není dobře. Jaká je však realita?

Připomeňme si hlavní důvody, proč ji vlastně pěstujeme:

  • je zdrojem jedlého rostlinného oleje (podrobněji viz dále)
  • zbytky po vylisování oleje ze semen, tedy pokrutiny a šroty, představují kvalitní komponent do krmných směsí pro hospodářská zvířata s vysokým obsahem a dobrým složením bílkovin
  • z řepkového oleje lze vyrobit bionaftu, obnovitelné palivo, jež můžeme při rozumném hospodaření „vypěstovat“ každý rok znovu, zatímco světových zásob minerálních paliv neustále ubývá
  • řepka je zlepšující plodinou a v osevním postupu má výbornou předplodinovou hodnotu; pšenice pěstovaná po řepce mívá o 8-10 % vyšší výnosy, než pšenice pěstovaná po pšenici
  • je to medonosná plodina poskytující výbornou pastvu pro včely

Pěstování a využití řepky však také provázejí některé často diskutované otázky, k nimž patří zejména kvalita řepkového oleje, alergie na pyl této plodiny, úhyny zvěře a vliv rostoucího podílu hybridních odrůd na včely.

Kvalita řepkového oleje

Posuzování kvality tuků a olejů je složitým tématem, jehož podrobné vysvětlení přesahuje možnosti tohoto článku. Bez podrobnějšího vysvětlování se proto podívejme na výsledky šetření, které provedla v roce 2014 Prof. Dostálová a RNDr. Suchánek – viz tabulka.

Z provedených testů (známkování „jako ve škole“, tedy 1 = nejlepší hodnota) vyplývá, že při zohlednění uvedených kritérií – pro někoho možná překvapivě – vychází řepkový olej v konkurenci ostatních nejčastěji používaných tuků a olejů jako velice kvalitní alternativa.

O tom, že to není náhoda či nějaká manipulace, svědčí např. statistika prodejů stolních olejů v sousedním Německu. Tam se v loňském roce prodalo 34,3 mil. l olivového oleje, 57,5 mil. l slunečnicového oleje, a 77,9 mil. l řepkového oleje. Řepkový olej tam je již několik let po sobě nejoblíbenějším a v domácnostech nejčastěji používaným jedlým olejem.

Alergie na řepkový pyl

Alergie je přehnaná reakce organismu na nějaký podnět (alergen), jemuž se imunitní systém nepřiměřeným způsobem brání. Alergií je mnoho typů a mohou vzniknout kdykoliv během života. Současná evropská populace je citlivá mnohem více než v minulosti na velmi široké spektrum alergenů. Projevy alergie jsou různé a mohou mít podobu od banální rýmy až po anafylaktický šok končící úmrtím.

Jednou z nejčastějších alergií je tzv. polinóza, alergie na pyl. Řepka je díky výrazné barvě květu a specifické vůni v krajině velmi nápadná. Kvete ve stejnou dobu jako břízy, traviny či obilniny, jejichž pyl patří mezi silné alergeny. Protože však nemají tak výrazné květenství, mnoho lidí ani nenapadne dávat si do souvislosti jejich kvetení se svými případnými alergickými potížemi.

Řepkový pyl se přitom nešíří na velké vzdálenosti, neboť pylová zrna řepky jsou poměrně těžká a hrudkují se. K bližšímu kontaktu citlivých jedinců s pylem tak dochází jen v těsné blízkosti polí. Vliv alergenů řepky byl sledován v celé řadě studií. Alergici na pyl reagují často na více druhů rostlin. V některých případech se může jednat o zkříženou reaktivitu s jinými alergeny, například s pyly břízy, lesních stromů a různých travin. Jejich pyl se šíří vzduchem mnohem snadněji a na větší vzdálenosti než pyl řepky. Například v rakouské studii způsobovala řepka specifickou alergickou reakci pouze u devíti z 4 468 pacientů. Řepka je mírným alergenem a výskyt alergie výhradně na pyl řepky je v populaci spíše výjimkou.

Úhyny zvěře

Současné odrůdy řepky mají poměrně nízký obsah glukosinolátů (antinutriční látky hořčičné povahy, vyskytující se u starých odrůd řepky ve vysoké míře) a jsou pro vysokou zvěř chutnou a vydatnou stravou.

Obsahují hodně živin, ale málo vlákniny. Pokud během zimního a předjarního období nemá zvěř dostatek jiné potravy, způsobuje řepková monodieta tzv. kapustovou anémii, kdy v důsledku rozkladu příliš vysokého množství nitrátů, nitritů, GSL a s-metylcysteinsulfoxidu dochází ke ztrátě chuti, nadýmání, průjmům, celkové slabosti, poruchám činnosti štítné žlázy, a v některých případech až k uhynutí vysoké zvěře.

Pokud je však k dispozici i jiná potrava a myslivecká sdružení se o svoji zvěř během zimy dobře starají, nebývají tyto problémy nijak vážné. V minulosti bylo dokonce provedeno šetření, z něhož jasně vyplynula pozitivní korelace mezi množstvím řepky v krajině a početností vysoké zvěře.

Vliv rostoucího podílu hybridních odrůd na včely

Je nesporným faktem, že zastoupení hybridních odrůd řepky v ČR dlouhodobě roste a v současnosti přesahuje 80 %. Zároveň řada včelařů i pěstitelů řepky dokládá, že v porostech této plodiny je vidět poměrně málo včel a spekuluje se o tom, zda to nesouvisí právě s tím vysokým zastoupením hybridů.

Proto byly ve spolupráci Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin, České zemědělské univerzity v Praze a Výzkumného ústavu včelařského založeny pokusy, v nichž byla sledována nektarodárnost běžně pěstovaných liniových a hybridních odrůd řepky a četnost výskytu včel na nich. Dvouleté výsledky potvrdily, že

  • existují významné rozdíly mezi nektarodárností různých odrůd
  • existují významné rozdíly mezi počtem včel na různých odrůdách
  • nejsou významné rozdíly v atraktivitě liniových a hybridních odrůd

Závěrem

Řepka je jednou z mála profitabilních plodin současného českého zemědělství a proto je logicky poměrně často pěstována. Má výbornou předplodinovou hodnotu a je vítanou složkou osevního postupu. Nachází smysluplné využití v potravinářství, krmivářství i v technických oborech. Dietetická kvalita řepkového oleje konkuruje oleji olivovému, v některých parametrech ho i předčí. Problémy provázející pěstování řepky existují, ale nejsou zdaleka tak velké, jak se občas v médiích můžeme dočíst.

 

Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc.
SPZO a ČZU Praha

Přílohy
epka-pro-echo.docx
tabulka-pro-echo.pptx


Komentáře:

Řepka

Lucie Zikmundová | zikmlu01@seznam.cz | 7:21 07.05.2020 |

Dobrý den, Váš článek je dobře napsaný, věřím tomu že řepka jako rostlina může být přínosná co už zde ale není zmíněno, jsou postřiky které se na řepku aplikují. Domnívám se, že to je ten hlavní problém způsobující úhyn včel, zvěře a respirační problémy u lidí a dalších zvířat během sezóny. Bylo by vhodné více kontrolovat a regulovat zemědělce při aplikování postřiků. Pro vyšší výnos = více peněz někteří zemědělci udělají cokoliv a postříkají klidně kyanidem jenom aby měli více (kór v tomto suchém období). Dále si myslím že by se ČR měla stát opět zemí která bude soběstačná v produkci ostatních potravin, jednoho dne až se pravděpodobně z nedostatku vody přestanou plodiny dovážet k nám - nebo budou neskutečně drahé, tak umřeme hlady ?? Je to smutné že jsme bývala země která měla všeho dost - vlastní maso, vejce, zeleninu, ovoce, firmy na elektro, textil,.. a najednou jsme se ocitli v bodě kdy bychom zavřeli na měsíc hranice (vč. kamionové dopravy) tak si nemáme ani čím utřít zadek. Smutné!


Re:Řepka

Vladimír Pícha | picha@zscr.cz | 9:45 07.05.2020 |

Zemědělci jsou již nyní kontrolováni a musí plnit řadu povinností jak při nakládání s prostředky na ochranu rostlin, tak při ostatní zemědělské činnosti. Za úhyny včel stojí y velké většiny zavlečený škůdce kleštík, který přenáší nebezpečné choroby. Chybou zemědělce jsou úhyny včel způsobeny v jednotkách procent, opravdu potvrzených jsou to jednotky případů. Za soběstačnost bojujeme již dlouhé roky. Zemědělci mohou nabídnout dostatek kvalitních potravin. Dosud ale chybí odpovídající poptávka od spotřebitelů.


Řepka

Sofie | radost9876@seznam.cz | 11:55 29.04.2020 |

Dobrý den, nasadili řepku hned před domem. Nedá se dýchat, oči jsou hodně citlivé -slzí, nos pálí...kýchání několikrát za sebou.. Všechno je polepené žlutým práškem....ničí to nejenom zdraví, ale i majetek.. V noci stříkají a ruší noční klid.... Může pro to někdo něco udělat, aby se to nevysazovalo v blízkosti obytné zóny ? Prosím... Děkuji.....


Re:Řepka

Vladimír Pícha | picha@zscr.cz | 9:41 07.05.2020 |

Dobrý den, s velkou pravděpodobností se jedná o pyl z jiných rostlin než řepky. Současně s ní totiž kvete i většina bylin a stromů, které jsou větrosnubné a pro své rozmnožování potřebují, aby jejich pyl doletěl na velké vzdálenosti. Řepka je naopak hmyzosnubná a pro opylení potřebuje opylovače, na které se těžký a lepivý pyl přilepí a je roznesen na ostatní květy. Ošetřování v dobách, kdy nejsou aktivní včely je jedno z preventivních opatření předběžné opatrnosti, aby se snížilo již tak nízké riziko úhynu včel.


20 českých alergií

Luky | chlochyboss@seznam.cz | 11:42 07.08.2018 |

Ahoj, na blogu mam novy clanek s 20ti nejcastejsimi ceskymi alergiemi.. Repka neni uplne rozsirena.. Spise prach, srst a podobne.. Vse krasne sepsane u nas na blogu zde - https://www.slimming.cz/alergie-2/


Alergie

Miloš Petráček | petramil@seznam.cz | 11:47 15.07.2018 |

Dobrý den. Dnes u nás probíhá sklizeň řepky. Nikdy jsem žádnou alergií netrpěl, ale dnes po chvíli pobytu na zahradě musel domů. Vzal jsem si od manželky prášek proti alergii, ale nepomohlo to. Dusím se, sípu, pálí a slzí mi oči, teče mi z nosu, kašlu neskutečným způsobem... Takže mám alergii na řepku nebo na pesticidy...?


Řepka Vás sice živí, ale

Ondřej Pražský | prazak70@gmail.com | 13:02 02.05.2018 |

Pane prezidente řepkového kongresu, sice Vás řepka živí, tak chápu Vaše lobby, ale co ty tuny chemie, co na to zemědělci musí dávat, protože ta plodina je jednoduše lehce napadnutelná. Takže je geneticicky modifikujete, stříkáte tunami insekticidů atd. Bohužel ptactvo, vysoká, včelstvo umírají ve velkém v celé EU (Francie uvedla až 30% ptactva) a kecy, že se něco zlepšilo, nebo že za to může lesník apod. jsou nemístné. A co ta chemie, co se dostane do spodních vod. Nárůst rakovin všech druhů v posledních dekádách, to jsou podle mě hlavně šachy zemědělců s chemií v agrobyznysu. Hlavně, aby to co nejvíce vynášelo a bylo s tím co nejméně práce. Ale dlouhodobý dopad a vlivy na organismus neřešit, zisk je zisk. Přeji Vám, ať se v té řepce pravidelně procházíte a následky si nesete také Vy, ne jen lidi, co to mají za plotem.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN