Úvodní stránka > Aktuality

Ministerstvo chce pomoci suchým oblastem

3.8.2017

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha vyzval ministra zemědělství Mariana Jurečku při jejich jednání ve středu 2. srpna k pomoci oblastem postižených suchem.  Reagoval tak na žádost našich členů z postižených oblastí, především z jihomoravského kraje ale také například ze zlínského kraje či Třebíčska. Žně sice ještě probíhají ale už tak je jisté, že výnosy nebudou tak vysoké jako v minulých letech a propad v nejpostiženějších regionech bude velmi významný. Ministr Jurečka, který osobně jižní Moravu navštívil, předsedu svazu informoval, že celou situaci sleduje a již jednal s ministrem financí o možnostech státního rozpočtu. MZe si dělá průzkum situace a čeká na celkový výsledek sklizně. 

Svaz také vyzval ministra ke zvážení výplaty zálohy na platbu na plochu, jako to plánují některé další evropské země, a navýšení podpory pojištění. Tady je třeba zvážit, zda bude moci být záloha vyplacena s takovým předstihem, aby to mělo smysl…

 

Úroda nebude dobrá jako v předešlých letech

„Ještě nemůžeme s jistotou říct, jaké dopady bude mít sucho na výnosy, protože žně ještě nejsou u konce. Ale podle posledních zpráv našich členů je současný stav v některých nejpostiženějších regionech velmi špatný,“ popisuje předseda svazu současnou situaci a dodává „nesmíme se ale nechat zmýlit průměrnými čísly, naopak je třeba pomoc zacílit nejpostiženějším zemědělcům“. Ve většině regionů nebude pokles sklizně tak významný. Poslední data z monitoringu sklizně ukazují na pokles výnosů obilovin cca o 10 % a řepky cca o 8%. Vedle nižší sklizně obilovina řepky bude mít sucho dopady i nedostatku krmení pro skot.  Chovatelé skotu v postižených oblastech se již snaží nakupovat kukuřici, která byla původně určena na zrno, aby si zajistili chybějící píci. Pokud se jim nepodaří zajistit dostatek krmení, budou muset přistoupit, ke snížení stavů zvířat.

 

Rozpočet může být problém

 

Největším rizikem pro zajištění pomoci postiženým zemědělcům, je nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu. Veškeré rezervy rozpočtu jsou již vyčerpány a v návrhu rozpočtu MZe na rok 2018 chybí téměř 6 mld. Ministr Jurečka s ministrem financí jedná a zatím má přislíbeno navýšení o 2 mld. Kč. To je ale nedostatečná částka a jedná o dalších možnostech. Zemědělský svaz v rámci jednání tripartity vyzval ministra a premiéra k udržení rozpočtu pro kapitulu zemědělství.  Znovu se ukazuje, že je třeba pokračovat na vytvoření Fondu těžko pojistitelných rizik, který by měl být v těchto situacích rychlý a flexibilní, protože jak hovoří klasik „Kdo rychle dává, dvakrát dává“.

Přílohy
tz-ministerstvo-chce-pomoci-suchym-oblastem.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN