Úvodní stránka > Aktuality

Zasedání Rady pro zemědělství a rybářství 19. a 20.10.2020

21.10.2020

Ministři zemědělství zemí Evropské unie se po dlouhém nočním jednání shodli na reformě základních pravidel, podle nichž by se v příštích sedmi letech měly rozdělovat zemědělské dotace. Nový systém má zemědělce motivovat k ekologickému hospodaření a nejméně pětinu peněz z hlavního balíku přímých plateb státy povinně vyhradí na jeho podporu. Oznámila to dnes ráno německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová, která dohodla s kolegy kompromisní pozici pro další vyjednávání s Evropským parlamentem. Více zde:

https://www.euroskop.cz/8953/35796/clanek/staty-unie-se-shodly-na-reforme-systemu-zemedelskych-dotaci/

 

Lucemburk ve dnech 19. a 20. října hostil nejdůležitější zasedání Rady pro zemědělství a rybářství za poslední dva roky. V druhé polovině října Rada i Evropský parlament odsouhlasí své pozice spojené se Společnou zemědělskou politikou EU po roce 2020. Interinstitucionální jednání mezi Radou, Parlamentem a Komisí o konečné podobě budoucí SZP se budou moci rozběhnout ještě na podzim tohoto roku. Vedoucím delegace ČR na Radě byl náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce EU a zahraničních vztahů Ing. Jiří Šír. Zpráva z Euroskopu.cz je v plném znění zde:

https://www.euroskop.cz/8953/35788/clanek/zasedani-rady-pro-zemedelstvi-a-rybarstvi/

 

Radu ministrů vede v rámci německého předsednictví EU německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová. Další informace jsou zde:

https://www.euractiv.de/section/landwirtschaft-und-ernahrung/news/nachhaltige-landwirtschaft-eu-staaten-fordern-folgenabschaetzungen/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN