Úvodní stránka > Aktuality

Odbory uzavřely kolektivní smlouvu bez Zemědělského svazu

7.1.2014

Zemědělské odbory (Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR, dále OSPVZ) uzavřely dnes kolektivní smlouvu vyššího stupně s minoritní zaměstnavatelskou organizací - Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů (ČMSZP). Odbory pod vedením svého předsedy Bohumíra Dufka předčasně ukončily dosavadní vyjednávání s největší zemědělskou zaměstnavatelskou organizací – Zemědělským svazem ČR a kolektivní smlouvu vyššího stupně uzavřely bez něho.

Jako důvod předčasného ukončení vyjednávání se Zemědělským svazem ČR uvedly odbory nízký předpoklad dosažení dohody na základních bodech kolektivní smlouvy. V návaznosti na tento vývoj vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně poskytuje Zemědělský svaz ČR toto vyjádření.

Příznivější ekonomická situace v zemědělství se po letech stagnace v současnosti odráží i ve výši odměňování pracovníků v zemědělství a resultuje v postupné snižování rozdílu mezd mezi zemědělstvím a průměrem národního hospodářství. Je to umožněno růstem produktivity práce, která je daná rozsahem investic a modernizace v zemědělství. Za uplynulých 10 let se zvýšila odměna 1 pracovníka o 65,9% na měsíční průměr Kč 21.044,--. Růst mezd v zemědělství byl urychlen v posledních třech letech zlepšením hospodářských výsledků, kdy mzda vzrostla o 10,4%, tedy nejvíce v celém národním hospodářství. Dokonce nárůst mezd za poslední rok 2013 vykazuje nárůst o 3,9% (HN prosinec 2013), přestože se v národním hospodářství očekává růst jen 0,19%. „Není pravda, že zaměstnavatelé v zemědělství nejsou ochotni poskytnout pracovníkům odpovídající odměny. To, že se v sektoru zemědělství v posledních letech zvyšují mzdy nejvíce z celého národního hospodářství, je toho jasným důkazem“, komentuje tvrzení odborů Ing. Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.

Významnou měrou se na tomto vývoji podílí i vyjednávání kolektivní smlouvy vyššího stupně, která posouvá sazby v jednotlivých tarifních stupních tak, aby sazby garantovaly smysluplnou základní úroveň odměňování, ale zároveň umožnily jednotlivým podnikům dalšími složkami odměn ocenit vyšší produktivitu a kvalitu práce. „Můžeme uvést, že průměrná souhrnná odměna je vyšší o 20 – 40 % než je základní tarif. Také zvyšováním základního tarifu jsme výrazně posunuli celkovou výši mezd, například u rozhodující 6. třídy za posledních 10 let se sazba zvýšila z 54,50 Kč na 85,90 Kč, tedy o 57,6%,“ dodává Pýcha.

Ve světle výše uvedených faktů se Zemědělský svaz ČR ohrazuje vůči mediálním výpadům zástupců odborů o neochotě zaměstnavatelů poskytnout pracovníkům v zemědělství odpovídající odměny. „Odsuzujeme bezprecedentní uzavření kolektivní smlouvy vyššího stupně pro rok 2014 bez řádné diskuse a dohody s majoritním zástupcem zemědělských zaměstnavatelů, kterým je Zemědělský svaz ČR,“ uzavírá Pýcha. V tomto ohledu Zemědělský svaz ČR apeluje na smluvní strany, aby uplatňovaly podmínky kolektivní smlouvy výhradně na členské subjekty ČMSZP a nesnažily se podmínky smlouvy rozšířit na celý agrární sektor. Práva zaměstnavatelů na řádné vyjednávání byla touto formu jednání významně zkrácena a omezena a Zemědělský svaz ČR nepovažuje uzavřenou kolektivní smlouvu ze strany zaměstnavatelů za vyváženou.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN